Банкеръ Daily

Свят

Във Филаделфия (Пенсилвания) е подписана конституцията на САЩ

На днешния ден през 1787 г. във Филаделфия (щат Пенсилвания) е подписана конституцията на САЩ.

Конституционният конвент на САЩ (известен съшо като Филаделфийски конвент и Федерален конвент) се провежда от 14 май до 17 септември 1787 г., във Филаделфия, за да разреши проблеми в управлението на Съединените американски щати, които функционират под Устава на конфедерацията след независимостта от Великобритания. Въпреки че се предполага, че Конвентът е предназначен за ревизиране на Устава на конфедерацията, намерението от самото начало на мнозина от поддръжниците му, главни сред които са Джеймс Мадисън и Александър Хамилтън, е да създаде ново правителство, а не да се поправи съществуващото. Делегатите избират Джордж Уошингтън да председателства Конвента. Резултатът от Конвента е Конституцията на САЩ, поставяйки го сред най-значимите събития в историята на САЩ.

Случилото се е напълно логично. Филаделфия е сред най-старите и най-важни в историческо отношение градове в САЩ.

Той се появява на картата през 1681 г. като част от британското завладяване на Америка. Уилям Пен е основателят на Пенсилванската провинция - английската северноамериканска колония, която става впоследствие американския щат Пенсилвания. Той нарича селището Филаделфия, което на гръцки означава "братска любов". През 1701 г. то става град. Макар в началото да е беден, градът става важен търговски център с поносими житейски условия към 50-те години на VIII век. Бенджамин Франклин, виден гражданин по това време, помага за подобряването на градските услуги и създава нови такива, като например пожарна, библиотека и една от първите болници в колониална Америка. Основават се редица философски общества, които стават центрове на интелектуалния живот на града.  Тези общества развиват и финансират нови промишлености, привличайки опитни и интелигентни имигранти от Европа.

Значимостта на Филаделфия и нейното централно местоположение в колониите правят града естествен център на Американската революция. Към 50-те години на XVIII век Филаделфия вече е задминала Бостън като най-голям град и е най-оживеното пристанище в Британска Америка и второто в Британската империя след Лондон. Градът е домакин на Първият континентален конгрес (1774 г.) преди избухването на революцията, Вторият континентален конгрес (1775-1776 г.), на който е приета декларацията за независимост на САЩ по време на войната, и Конституционния конвент (1787 г.) след войната. Няколко битки се водят във и извън Филаделфия.

През 18 век градът е най-населеният в страната. Тогава той е по-влиятелен в политическо отношение от Бостън и Ню Йорк. Филаделфия служи като временна столица на САЩ, докато новата столица се строи във Вашингтон от 1790 до 1800 година. Едно от най-големите имена в развитието на града в този период е Бенджамин Франклин (Benjamin Franklin) - политик, общественик, учен, издател, дипломат, изобретател и един от Бащите-основатели на САЩ. Значимостта на Филаделфия и нейното централно местоположение в колониите правят града естествен център на Американската революция.

Градът остава най-големият в младата нация до края на 18 век, бидейки финансов и културен център на държавата.

Филаделфия (Philadelphia), наричан още "Фили" или "градът на братската любов", е разположен Североизточната част на САЩ. Това е шестият най-голям град в САЩ и най-големият град в щата Пенсилвания, както по площ, така и по население. В града днес живеят над 1 580 863 души. Ако, обаче се смятат и прилежащите територии около града, населението достига 6 262 182. Градът се простира покрай реките Делауеър и Скукал, не много далеч от Ню Йорк - на около 130 км югозападно.

Историята на Филаделфия привлича много туристи днес и това е един от важните сектори в икономиката му. Градът е известен и с културните си традиции и със своите музеи. Във Филаделфия могат да се видят най-различни архитектурни стилове - от времето на крал Джордж, на кралица Ана, паладийски, готически, гръцки ренесанс, представени от официалните сгради от най-ранния период на града и от викторианските наредени една до друга жилищни сгради, които все още преобладават в много от градските райони и съжителстват "мирно" със свръхмодерните небостъргачи.

В Филаделфия може да се види и "Индипендънс Хол". В построена през 1732 г. сграда от червени тухли за заседания на законодателния орган на щата, е гласувана и на 4 юли 1776 г. подписана Декларацията за независимост. Тук е приет Договорът за образуване на конфедерацията през 1778 г. и също тук патриотите изработват проекта за Конституцията на САЩ през 1787 година. Оригиналните екземпляри на Декларацията и Конституцията са изложени в Западното крило на сградата.

В съседство е Конгресната зала, в която Сенатът и Камарата на представителите на САЩ се събират през 1790 и 1800 г., преди Филаделфия да отстъпи ролята си на столица на Вашингтон. В тази сграда е приет Законът за правата (първите десет поправки на Конституцията). Наблизо е също и тежката 942 кг Камбана на свободата (Liberty Bell), излята в английска леярна през 1752 г. и в продължение на повече от два века един от най-важните символи на свободата в света

Facebook logo
Бъдете с нас и във