Банкеръ Daily

Свят

"Въртенето на стрелките" остава поне до 2021 година

Няколко страни членки имат резерви към идеите на Европейския съюз за отмяна на различното часово време. Затова мерките за утвърждаване на едно часово време в ЕС сигурно ще се отложат и няма да бъдат приети през 2019 година. Това съобщи австрийският министър на транспорта Норберт Хофер на неофициална среща на европейските министри на транспорта в град Грац, където министрите обсъждат предложението на Европейската комисия да бъде изоставено "въртенето на стрелките".

"На първо място предложихме 2021 година, а на второ място предложихме ЕК да назначи координатор , който да работи върху хармоничния преход, за да се избегнат "кръпки" от различни часови зони в ЕС. На трето място предложихме да се изработи гаранционна клауза, за да може в случай на възникване на непредвидени проблеми при хармонизацията ЕС да приеме конкретни мерки за изменение на директивите си", посочи Хофер. Той уточни, че две или три страни членки не искат да въвеждат промените през 2019 г., защото техническата подготовка в авиотрафика и други сектори може да отнеме над 18 месеца. 

Европейската комисия очаква страните от ЕС да изготвят до края на декември тази година единна позиция за сезонната смяна на времето, заяви еврокомисарят Виолета Булц.

"По време на дискусията стана ясно, че на страните членки им е необходимо повече време, за да вземат окончателно решение. Предложих да се използва времето до края на австрийското председателство, за да се пристъпи към смяната на времето, да се хармонизират позициите, да се намери съвместно решение и да се регулират всички възможни конфликти, както и да се изработи общ подход по темата през декември", каза Булц.

При онлайн анкета, проведена в ЕС, 84% от участвалите 4.6 милиона души подкрепиха премахването на смяната на часовото време.

Facebook logo
Бъдете с нас и във