Банкеръ Daily

Свят

Върховният съд в Румъния отложи делото срещу Ливиу Драгня

Върховният касационен съд на Румъния реши днес да отложи за 20 май делото, в което лидерът на управляващата Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня обжалва присъдата от три години и шест месеца затвор по обвинения във връзка с фиктивни назначения на две секретарки на СДП в окръг Телеорман, съобщава сайт Зиаре.

Съдът прие искането на адвокатите на Драгня за отлагане на процеса, което според прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) представлява опит за протакане на делото.

На днешното заседание лидерът на СДП беше посрещнат както от поддръжници, така и от протестиращи. Той отново отхвърли всички обвинения, като заяви, че е невинен, че не е оказвал натиск върху никого и че делото срещу него е политическо.

"Напълно невинен съм. Смятам, че това е политическо дело. Ако бъда осъден, бих искал поне да знам за какво (. . .) Никой не ми е казвал, че тези две служителки не са ходили на работа. Не съм искал нищо от никого, не съм оказвал натиск върху никого, за да останат на работа", подчерта Драгня пред съдиите. Той добави, че няма доверие на НДБК.

Лидерът на социалдемократите получи на първа инстанция ефективна присъда от три години и половина затвор по обвинение в подстрекаване към злоупотреба със служебно положение. Той е обвинен, че като председател на Окръжния съвет на Телеорман (от 2000 г. до 2012 г.) и председател на местната организация на Социалдемократическата партия (СДП) е накарал ръководителите на Генералната дирекция за социална помощ и за закрила на детето да наемат фиктивно на работа две секретарки на СДП. Жените не са работили и един ден в дирекцията, макар че са имали редовни трудови договори, а румънската държава е била ощетена със 108 612 леи (над 45 000 лв.), твърди обвинението. Делото започна през юли 2016 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във