Банкеръ Daily

Свят

Върховният съд на Венецуела иска да отнеме имунитета на Гуайдо

Върховният съд на Венецуела се опитва да лиши временния президент Хуан Гуайдо от депутатския му имунитет. Съдът е отправил искане за това към Конституционното събрание, което е лоялно към Николас Мадуро. Гуайдо е обвинен, че е нарушил наложената му забрана от Върховния съд за напускане на страната. Той посети няколко страни от Латинска Америка в края на февруари и началото на март. 

Отнемането на имунитета на временния президент би могло да доведе до неговия арест. Конституционно събрание, което ще бъде доминирано от привърженици на президента Николас Мадуро, се очаква да подкрепи мярката.

Гуайдо от своя страна призова гражданите към нови протести, на които да изразят недоволството си срещу проблемите с водоснабдяването и спирането на тока.

"Ще протестираме и ще издигаме искания, ще излезем по улиците на Венецуела, защото имаме право на това", се казва в изявление на временния президент.

По думите му, протестната акция, наречена "Операция Свобода", ще започне на 6 април и цели свалянето на Николас Мадуро.

Режимът на Мадуро започна две разследвания срещу Гуайдо и издаде забрана той да заема държавни длъжности в продължение на 15 години. Временният президент заяви, че постановлението ,с което е наложена мярката, няма законова сила.

Facebook logo
Бъдете с нас и във