Банкеръ Daily

Свят

Върховният съд на САЩ одобри ограничаването на правото на убежище, искано от Тръмп

Върховният съд на САЩ одобри мярка за ограничаване на правото на убежище, поискана от администрацията на президента Доналд Тръмп, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Голяма победа във Върховния съд за границата по въпроса за правото на убежище", заяви Тръмп в Туитър. Мярката, досега блокирана от федералните съдилища, предвижда автоматичното отхвърляне на всички искания за убежище от страна на мигранти, ако те не са поискали статут на бежанци в Мексико или в трети страни, през които са преминали по време на своето пътуване към САЩ.

Планът на президента Доналд Тръмп да принуди Мексико да спре потока на мигранти през югозападната граница на САЩ изглежда работи, написа по този повод американското издание "Политико".

Граничните арести, показател за незаконно преминаване, паднаха до 51 000 през август, според предварителните данни на правителството, получени от изданието в сряда, с повече от 60 процента от връхa им през май. А граничните наблюдатели казват, че това е до голяма степен заради споразумението, което Тръмп сключи с Мексико през юни. Мексиканските власти, подкрепяни от новосформираната Национална гвардия, сега преследват мигрантите, които преминават през южната граница на Мексико с Гватемала, наблюдават речните прелези и спират автобуси, превозващи мигранти от Централна Америка през Мексико. В същото време САЩ кара десетки хиляди лица, търсещи убежище, да чакат в Мексико, докато молбите им се разглеждат.

Спадът на граничния трафик, ако се запази, може да представлява голяма победа за Тръмп, когато той се насочи към изборите през 2020 г. Може би по-важното е, че експерименталните мерки, предприети от неговата администрация, могат да прекроят имиграцията за години напред.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във