Банкеръ Daily

Свят

Върховният съд на Русия отмени присъдата на опозиционера Навални

Алексей Навални

Върховният съд на Руската федерация отмени присъдата срещу опозиционния блогер Алексей Навални, обвинен в присвояване на средства на компанията "Кировлес", и върна делото за преразглеждане, предадоха ТАСС и Асошиейтед прес.

Алексей Навални - виден противник на президента Владимир Путин, бе осъден на пет години затвор за присвояване през 2013 г. на процес, който той нарече политически мотивиран.

Върховният съд започна проверка по делото след решението на Европейския съд за правата на човека, който констатира, че правото на обвиняемия на справедливо съдебно разследване е нарушено. Съдът в Страсбург осъди руското правителство да изплати на Навални разходите по делото плюс обезщетение.

Така сега делото се връща в Ленинския районен съд на град Киров, където се състоя процесът през 2013 г. Самият Навални заяви днес, че руският Върховен съд не е изпълнил решението на Европейския съд, връщайки делото "Кировлес" за преразглеждане, и че той е трябвало да бъде оправдан.

"Днешното решение има една цел - да ме принуди отново да ходя в Киров за слушанията по делото и по този начин да бъде възпрепятствана моята политическа дейност", посочи той. Навални добави, че смята да обжалва решението на Върховния съд в комитета на съвета на министрите при Съвета на Европа.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във