Банкеръ Daily

Свят

Върховенството на закона е "горещият картоф" за словенското председателство

Янша, близък съюзник и приятел на унгарския си колега Виктор Орбан, отправя в Туитър чести неоснователни твърдения спрямо политическите си опоненти, журналисти и гражданското общество.

Новото ротационно председателство, което започна на 1 юли, поставя като приоритет възстановяването на ЕС и засилването на неговата устойчивост на кризи. Въпреки многобройните приоритети, които Любляна си постави, работата по налагане на върховенството на закона ще бъде водеща задача. 

В същото време лявоцентристката опозиция на Словения отхвърли призива на управляващата коалиция за политическо примирие по време на председателството на Словения на Съвета на ЕС. Тя е решена да продължи да използва “всички налични средства“, с които разполага, без да отхвърля нов опит за вот на недоверие.

Янша, близък съюзник и приятел на унгарския си колега Виктор Орбан, отправя в Туитър чести неоснователни твърдения спрямо политическите си опоненти, журналисти и гражданското общество. Миналата седмица по време на срещата на лидерите от ЕС, Янша беше притиснат от журналистите заради подкрепата му към Орбан. 

Янша и правителството на страната обсъдиха програмата с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли и политическите групи на 26 май. „Словенското председателство идва в критично важен момент за Европа, в който се стремим да изградим наново нашия съюз след пандемията от COVID-19”, заяви Сасоли.

Приоритетите на Словения са Европейски здравен съюз, изпълнение на плановете за възстановяване, преход към екологосъобразна икономика, електронна сигурност и цифрова трансформация, Конференция за бъдещето на Европа, върховенство на закона и миграцията. 

Мненията на словенските депутати

„Европейският съюз е изправен пред много предизвикателства – от възстановяването след кризата с коронавируса до зелената и цифровата трансформация на икономиката, запазването на европейския социален модел и въпросите на сигурността“, заявява Романа Томц (ЕНП). „Нашата голяма отговорност като страна председателка е да участваме активно по тези въпроси за бъдещето на ЕС“.

Таня Файон (С&Д) очаква „словенското председателство да се застъпи за върховенството на закона, за европейска перспектива за страните от Западните Балкани и за консенсус по мерките за икономическо и социално възстановяване в ЕС и зелен преход“. Тя се надява Словения да утвърди позицията и репутацията си като застъпник на идеята за „единен ЕС на солидарността“.

Клемен Грошел (Обнови Европа) изрази критики към някои от действията на словенското правителство, но каза, че очаква от председателството да „следва ценностите и принципите, върху които е основан ЕС“. „Желая Словения да бъде, както преди, защитник и застъпник за принципи и ценности като върховенство на закона, свобода на медиите, независимо правосъдие и съдебна власт, и страна с жив демократичен диалог с неправителствения сектор и гражданското общество“.

Словения поема председателството на Съвета за втори път в историята на ЕС, като първият беше през 2008 г. Страната заменя Португалия начело на Съвета, а ще бъде последвана от Франция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във