Банкеръ Daily

Свят

Въпреки спирането на "Северен поток-1", цената на газа в Европа спада

Цената на газа в Европа днес спадна, въпреки че по "Северен поток-1" не тече газ, а и липсват перспективи това да се случи скоро, предаде Ройтерс.

В Нидерландия стойността на месечния контракт намаля с 27,5 евро до 218 евро за мегаватчас. Фючърсите с доставка през ноември спаднаха с 24 евро до 234 евро за мегаватчас.

"Това развитие е по-близко до реалността и отразява наличността на газ, тъй като хранилищата в Европа са почти изцяло запълнени и рисковете, свързани с руските доставки, намаляват", заяви анализатор към "Анжи енерджискан" (Engie EnergyScan).

Европа запълни хранилищата си почти два месеца по-рано от поставения срок и към момента те са запълнени средно на 82 процента, сочат данни на "Газ инфрастръкчър Юръп" (Gas Infrastructure Europe). В Германия те са запълнени на 86 на сто.

Рейтинговата агенция "Фич" (Fitch) съобщи, че спирането на "Северен поток-1" се е случило четири месеца по-рано от нейните прогнози, но Европа се е оказала подготвена за това.

Плановете за намиране на алтернативни доставки, съчетани с икономии на синьо гориво до 15 процента спрямо предходната година, трябва да помогнат на Европа да избегне острия недостиг, смятат от "Фич".

Газохранилищата в ЕС вече са със запълнен капацитет 82 на сто, съобщи и изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестагер.

Тя определи това като "добра новина" и допълни, че това дава известна увереност за начина, по който ще изкараме зимата.

Същевременно тя добави, че към всеки един от нас има много силен сигнал за спестяване на енергия, както и за инвестиране във възобновяеми източници за производство на енергия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във