Банкеръ Daily

Свят

Въпреки рестартирането на икономиката Франция търпи тежки загуби

Макрон обеща голяма помощ за "Рено"

Въпреки частичното подновяване на икономическата активност Френската централна банка очаква, че икономическият растеж на страната ще претърпи тежки загуби в периода на отмяна на ограничителните мерки, които ще се прибавят към претърпените по време на ограничителните мерки, предаде Франс прес.

Управителят на централната банка Франсоа Вилроа дьо Гало заяви вчера, че очакваната загуба на БВП по време на отмяната на ограниченията, наложени с цел борба с коронавируса, се оценява на най-малко 3 на сто.

"Вече знаем, че част първа (общите ограничителни мерки) струваха на френската икономика близо 6 пункта от годишния БВП и че част втора може да струва още поне половината от това", заяви той в речта си пред френското Сосиете декономи политик.

В по-дългосрочен план въздействието на епидемията е трудно да се предвиди, добави Дьо Гало.

Френският президент Еманюел Макрон обеща днес да "увеличи значително" подкрепата за автомобилната индустрия на страната, която беше силно засегната от продължаващата коронавирусна пандемия.

"Здравната криза доведе до масово и брутално спиране на френската автомобилна индустрия. Това е част от нашата икономика. Това са хиляди работни места. Подкрепата ни ще бъде значително засилена", написа Макрон в Труитър.

Днес френските управляващи трябва да обявят финансов пакет в подкрепа на местните автомобилни производителите и по-специално на "Рено". Това ще бъде поредната индустрия в страната, която ще получи конкретен спасителна план за нейното възстановяване от коронавирусната криза.

Вчера финансовият и икономически министър Брюно Льо Мер заяви, че правителството работи по "силни мерки" за подпомагане на автомобилната индустрия на Франция. Той също така посочи, че мерките на френското правителство за подпомагане на икономиката да превъзмогне коронавирусната криза са в размер на 450 млрд. евро, което е равностойно на цели 20% от брутния вътрешен продукт на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във