Банкеръ Daily

Свят

Въпреки протеста на Русия, 32 страни провеждат учение в Черно море

В сряда, 23 юни, руското посолство във Вашингтон призова САЩ и техните съюзници да не предприемат военни операции в Черно море.

Многонационалното учение Sea Breeze 2021 започна в понеделник в северозападната част на Черно море, както и в три области на Украйна. 

В учението  Sea Breeze 2021 ще вземат участие военни от 32 държави. Предвижда се в маневрите да участват около 5 хиляди военнослужещи, 32 кораба и 40 самолета.

Командващият ВМС на Украйна Алексей Неижпапа заяви по време на церемонията по откриването на ученията,  че те са насочени към увеличаване на сигурността в Черноморския регион, както и да гарантират, че Черно море ще стане „стабилно и ще се използва от страните от всички континенти“.

В сряда, 23 юни, руското посолство във Вашингтон призова САЩ и техните съюзници да не предприемат военни операции в Черно море. Дипломатическата мисия предупреди, че "маневрите увеличават риска от неволни инциденти и насърчават милитаризма в Киев".

Миналата седмица руските военни откриха предупредителен огън в непосредствена близост до британския кораб "Дифендър". Британците се намирали в пределите на 12-милната крайбрежна зона, която от гледна точка на международното морско право е в украински териториални води. Руските власти редовно съобщават за провеждането на продължителни учения в акваторията на Крим, за да сплашат военноморските сили на държавите от НАТО, които напоследък все по-често влизат там.

Великобритания отхвърли междувременно твърденията, като заяви, че смята, че всеки изстрел е предварително обявено руско "оръжейно учение" и че не са пускани бомби. Лондон потвърди обаче, че военният кораб е плавал в региона, като определя водите като принадлежащи на Украйна.

Руското външно министерство определи преминаването на британския военен кораб през района като акт на "явна провокация" и заяви, че ще призове британския посланик да дава обяснения заради инцидента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във