Банкеръ Daily

Свят

Въпреки епидемията в Париж избират кмет

Днес три забележителни жени се съревновават за кметското място в Париж в рамките на местните избори във Франция. 

Фаворитът за кметското място е дъщеря на емигрирали републиканци от Испания, която успя да стане кмет на един от най-великите градове в Европа.

Основната й съперничка, едно от 11-те деца на работник имигрант от Мароко, е израснала в работнически квартал в провинциален град и се издига до министър на правосъдието.

А на третото място е уважавана хематоложка, станала впоследствие здравен администратор, а после и здравен министър.

Действащият кмет на френската столица, 60-годишната Ан Идалго, се надява да успее да спечели нов един мандат въпреки пълното поражение, което нейната Френска социалистическа партия претърпя от президента центрист Еманюел Макрон на три последователни национални избора и едни европейски след 2017 година.

Тя обаче среща неочаквано силен съперник в лицето на 54-годишната Рашида Дати, бивш правосъден министър при президента консерватор Никола Саркози, която успя да вдъхне нова надежда на парижката десница, след като и тя пострада от възхода на Макрон.

Бившият здравен министър на Макрон, 57-годишната Аниес Бюзен, се включи в надпреварата със закъснение. Тя пое щафетата в средата на февруари, след като първоначалният кандидат на центристите се оттегли от съревнованието на фона на странен скандал, включващ запис със сексуално съдържание, студентка по право и живеещ в изгнание руски художник, известен с това, че при протестен пърформанс на Червения площад си закова скротума за земята.

Според преобладаващата част от последните социологически проучвания Идалго и Дати са с равни проценти, вариращи между 23 и 25 на сто, а Бюзен има между 17 и 20 процента.

Въпреки социологическите проучвания обаче сложната избирателна система в два тура въз основа на отделни листи в 17-те района на Париж прави изхода от изборите трудно предвидим.

Първият тур днес надали ще даде окончателна победа на някои от кандидатите, което от своя страна може да доведе до пазарлъци и коалиции за втория тур другата седмица.

Към обяд избирателната активност на местните избори е била 18,38 процента, съобщи ТАСС, позовавайки се на данни на вътрешното министерство. Активността засега не е много по-ниска от предишните избори през 2014 г., когато към обяд тя е била около 23 на сто. Най-висока е засега активността в департамент Горна Корсика, където до обяд са гласували 34,5 процента от избирателите, а най-ниска е била в Париж и близките градове - 12,6 на сто.

Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че правителството не е имало друг избор, освен да наложи по-строги мерки за справяне с коронавируса. Франция обаче по думите му ще преодолее тази криза, ако действа отговорно, предаде Ройтерс.

"Аз съм гарантът за здравето на нашите граждани и за демократичния живот в нашата страна", каза Макрон в защита на решението си да позволи произвеждане днес на местни избори. "Ще превъзмогнем тази криза, като бъдем отговорни всички заедно и един към друг", каза той, след като пусна своята бюлетина в Северна Франция. 

Макрон добави, че решението да бъдат затворени магазините и ресторантите, е било необходимо, защото прекалено много хора не са се отнасяли достатъчно сериозно към съветите как да се предпазват от коронавируса.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във