Банкеръ Daily

Свят

Въпреки днешния обстрел папа Франциск ще отиде в Ирак

Папа Франциск заяви, че ще отиде на планираното си посещение от 5 до 8 март в Ирак, където днес най-малко 10 ракети поразиха американска военна база и загина един човек, предаде Франс прес.

"Ще отида в Ирак на поклонение", каза днес папата след традиционната си аудиенция. Той подчерта, че иска да се срещне с иракския народ, "който толкова много е страдал" и с тамошната "мъченическа Църква".

"Моля ви да се молите за това пътуване. Иракският народ ни очаква, той очакваше и Йоан Павел Втори, на когото беше забранено да отиде. Не може да разочароваме един народ втори път", добави аржентинският папа. 

По този начин Франциск възнамерява да спази обещанието на поляка Йоан Павел Втори, който през 1999 г. се отказа да посети Ирак след неуспешни преговори с тогавашния президент Саддам Хюсеин.

Папа Франциск заяви това няколко часа след ракетния обстрел на база с американски войници в Западен Ирак, в който беше убит цивилен подизпълнител.

Вчера ръководителят на пресслужбата на Ватикана Матео Бруни каза, че папата вероятно ще ползва бронирана кола при посещението си в Ирак. Той обаче отбеляза, че за мерките за сигурност се грижи страната домакин.

Папата ще се среща с по неколкостотин души в Багдад, Ур, Мосул и с малко повече в Каракош, добави Бруни.

"Папата каза, че е важно и хората да го видят по телевизията и да знаят, че е в страната им", добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във