Банкеръ Daily

Свят

Външно: 12-те българи в Шри Ланка са невредими

Мисията ни в Делхи е установила контакт с общо 12 български граждани в Шри Ланка. Те са добре след атентатите в страната в неделя. Шестима от тях се намират в един от пострадалите хотели, но не са били засегнати. Другите шестима български граждани са в различни градове, извън столицата Коломбо и са посъветвани да изчакат пълното успокояване на ситуацията, преди да пътуват, съобщават от Външно министерство. 

От там потвърждават, че не са се появили имена на български раждани, след като външното министерство на Шри Ланка оповести идентифицираните чужденци.

Сред загиналите чужденци са граждани на Индия, Португалия, Турция, Великобритания, САЩ. По последни данни на властите 290 души са загинали при атентатите, а 500 са ранени.

С посолството ни в Индия са се свързали близки на български гражданин, който е на почивка в Шри Ланка заедно с още петима свои приятели. Мисията ни в Делхи е в процес на установяване на неговото местонахождение.

Ситуацията в Шри Ланка постепенно се успокоява. Въведеният вчера полицейски час в столицата вече е отменен.

Препоръчително е българските граждани в Шри Ланка да избягват места, в които се провеждат религиозни прояви или в близост до религиозни храмове, а също и да проявяват предпазливост, ако са в близост до големи събирания на хора, протести или демонстрации, съветват от МВнР.

При необходимост или при извънредна ситуация българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Делхи на тел.: + 91 11 26115549; +91 11 26115550 , тел. в извън работно време: + 91 9910999498.

Facebook logo
Бъдете с нас и във