Банкеръ Daily

Свят

Външните министри от ЕС се срещат заради Навални

Алексей Навални

Външните министри на ЕС ще се срещнат в понеделник (19 април) заради влошеното здравето на критика на Кремъл Алексей Навални и заради повишаването на напрежението заради струпването на руски военни части и въоръжение по границата с Украйна. 

Брюксел се безпокои за здравето на Алексей Навални, защото лекари предупредиха през уикенда, че може да почине до дни. Вашингтон предупреди, че ако това се случи, за Москва ще има последствия.

Руският опозиционер е в затворническа колония, където обяви гладна стачка преди близо 3 седмици. Според лекари кръвните му тестове показват, че всеки момент той може да получи сърдечен удар или бъбречна криза. С пост в социалните мрежи дъщерята на Навални призова властите да му осигурят нужната медицинска помощ.

Руският посланик във Великобритания заяви, че няма да бъде оставен да умре зад решетките.

„Той се държи като пълен хулиган и се опитва да наруши всяко възможно правило. Целта на всичко това е да привлече вниманието, за да говорят журналистите за него“, заяви Андрей Келин.

През октомври ЕС наложи санкции на шестима високопоставени руски служители заради отравянето с новичок, който е бойно-отровно вещество, разработено по съветско време. През февруари пък санкционира още четирима руснаци заради ареста и присъдата на Навални.

Външният министър на Франция Жан-Ив льо Дриан предупреди в неделя, че санкциите могат да бъдат разширени, като заяви, че Русия трябва да носи “отговорност” за здравето на дисидента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във