Банкеръ Daily

Свят

Външните министри на Китай, Япония и Южна Корея се срещнаха в Пекин

Кан Кьон Уа, Ван И и Таро Коно

Външните министри на Китай, Япония и Южна Корея се срещнаха днес в Пекин. Трите страни се стремят да насърчат постигането на напредък в ядреното разоръжаване на Северна Корея, предаде Асошиейтед прес.

Китайският външен министър Ван И заяви, че страната му ще работи с Токио и Сеул за запазване на мултилатерализма, свободната търговия и стабилността в региона.
Ван се срещна с колегите си Таро Коно от Япония и Кан Кьон Уа от Южна Корея. Тримата са обсъдили ситуацията на Корейския полуостров и регионалното икономическо сътрудничество, съобщи японското външно министерство, цитирано от ТАСС. Ведомството допълни, че Коно е поискал от своите колеги "съдействие за решаване на въпроса с похитените от Северна Корея японски граждани".

Тристранните обсъждания се състояха в момент, когато отношенията между Япония и Южна Корея са обтегнати. Влошаването на двустранните връзки настъпи, след като Япония затегна контрола върху износа на материали с изключително важно значение за южнокорейския сектор за производство на полупроводници и реши да понижи статута на Южна Корея като привилигирован партньор в търговията. 

Сеул обвинява Токио, че използва търговията като наказателно средство в политическите спорове, които периодично възникват между двете страни по въпроса за времето на Втората световна война.

От друга страна, Китай и Южна Корея едва наскоро започнаха да възстановяват отношенията си, след като Пекин предприе срещу Южна Корея болезнени ответни действия в икономически план заради решението на Сеул да приеме на своя територия мощна американска система за противоракетна отбрана.

Вчера Ван имаше отделна среща с Коно. Китай и Япония се радват на необичайно спокоен период в често пъти бурните си отношения. Само преди няколко години двете страни почти бяха стигнали до прекъсване на отношенията заради спор за острови в Източнокитайско море, които са владение на Япония, но за които претендира и Китай.

Китай е най-важният съюзник на Северна Корея и защитава позицията, че стъпките, които Пхенян предприема, зависят от гаранциите в сферата на сигурността, които Сеул и Вашингтон дават.

Facebook logo
Бъдете с нас и във