Банкеръ Daily

Свят

Външните министри на Китай и Северна Корея обсъдиха ситуацията в Хонконг

И Йон Хо и Ван И

Китайският външен министър Ван И, който е на тридневно посещение в Пхенян, обсъди със севернокорейския си колега И Йон Хо регионалните връзки и позицията на Пекин за вълненията в Хонконг, съобщи днес китайското външно министерство, цитирано от ДПА.

Китайският външен министър пристигна на посещение в Северна Корея две седмици, след като страната извърши ракетни изпитания. Двамата дипломати заявиха, че ще си сътрудничат за запазване на регионалния мир и стабилност.

По въпроса за продължаващите протести в Хонконг И изрази позицията на Пхенян: "Хонконг е китайски и никакви външни сили не трябва да се намесват".

Ван заяви, че независимо от международната конюнктура през последните 70 години, откакто Китай и Северна Корея са установили отношения, двете страни "винаги са били в една лодка" поради "фундаменталните" си социалистически характеристики.

Последната година в отношенията на Пхенян и Вашингтон настъпи разведряване, но в края на юли Северна Корея поднови ракетните си изпитания в знак на протест срещу съвместните южнокорейско-американски военни учения, които тя смята, че са насочени срещу нея. 

Пекин, който е основен съюзник и търговски партньор на Пхенян, лобира за облекчаване на международните икономически санкции срещу Северна Корея в замяна на прекратяването на ядрената й програма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във