Банкеръ Daily

Свят

Външните министри на Китай и Япония се срещнаха на фона на стабилизиране на отношенията

Таро Коно и Ван И

Министрите на външните работи на Китай и Япония, Ван И и Таро Коно, се срещнаха днес на фона на един необикновено дълъг период на стабилизиране на отношенията между двете страни, предаде Асошиейтед прес.

Двамата разговаряха в навечерието на тристранна среща утре с участието и на южнокорейската им колега Кан Кьон Уа.

Пекин се стреми към по-тесни отношения с Токио, след както те бяха на ръба на конфронтацията заради спор за острови в Южнокитайско море, контролът на Япония върху които е оспорван от Китай.

Япония е крайна обезпокоена от ситуацията в Хонконг и разчита на мирното й уреждане чрез диалог. Японският външен министър каза това на китайския си колега на срещата им в Пекин.

"По време на преговорите с. . . Ван И отбелязах, че японската страна изпитва крайно безпокойство от случващото се в Хонконг. Изразих надежда, че ситуацията ще бъде уредена по мирен път чрез диалог", каза пред журналисти Таро Коно.

Насрочената за утре тристранна среща идва на фона на нарастващо напрежение между Южна Корея и Япония заради търговски спор и историческата травма от Втората световна война, отбелязва АП.

Вчера говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан заяви, че Китай се надява да задълбочи прагматичното сътрудничество в различни области както с Япония, така и с Южна Корея. 

В рамките на преговорите в Пекин тримата външни министри ще имат и двустранни срещи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във