Банкеръ Daily

Свят

Външните министри на Германия и Нидерландия са в Украйна

Аналена Бербок (АП)

Германската външна министърка Аналена Бербок и външният министър на Нидерландия Вопке Хукстра са на посещение днес в Украйна.

Бербок и Хукстра посетиха градове в региона на Киев, които според Украйна са станали сцена на избиване на цивилни от руските сили.

Бербок започна изненадващата си визита в Буча с разговори с местни жители.

Министърката бе придружена от генералния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова. Следобед се очаква Бербок да разговаря с украинския си колега Дмитро Кулеба. Програмата й включва и среща с президента на страната Володимир Зеленски.

Нидерландският министър Хукстра заяви в Туитър, че е пристигнал "в Киев за срещи с украинското правителството и с колегата ми Аналена Бербок".

Публикацията на нидерландския министър в Туитър бе съпроводена от снимки, на които се вижда как той се движи по улиците на Ирпин, друго населено място, намиращо се близо до Киев, в което, според украинските власти, руската армия е избивала цивилни.

"Бомбардираните къщи и сгради илюстрират въздействието на войната върху живота на мъжете, жените и децата, които живеят тук", изтъкна Хукстра.

Нидерландският министър припомни, че страната му ще помогне на Украйна в работата по установяването на самоличността на отговорните за престъпленията, извършени по време на руската окупация на региона през март.

Очаква се по-късно Хукстра да се срещне с украинския външен министър Дмитро Кулеба и с президента на Украйна Володимир Зеленски, заяви говорител на външното министерство на Нидерландия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във