Банкеръ Daily

Свят

Външните министри на G7 се събраха на първото от две години пленарно заседание

Започна срещата на министрите на външните работи на страните от Групата на седемте (G7). Те се събраха в Лондон на първото си от две години пленарно заседание в присъствен формат. В срещата, която е в имението Ланкастър хаус в центъра на града, вземат  участие външните министри на Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция, Япония и върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурността Жозеп Борел.

Преди да започне заседанието, министрите на външните работи на страните, от неформалното обединение на седемте най-развити икономики в света, си направиха обща снимка. Пандемията от коронавируса наложи отмяна на срещата на G7 през миналата година, която трябваше да се състои в САЩ Тя внесе и своите корекции в тазгодишното събитие. Така например, Доминик Рааб, шефът на външното министерство на Великобритания, която е председател на "седморката" през тази година, посрещаше гостите си с маска, а вместо рукостискане се здрависваше с колегите си с лакът.

Срещата ще започне  с обсъждение на отношенията с Китай. След това ще бъде разгледана ситуацията в Мианма, Либия, Сирия, и после ще бъде направена почивка за работен обяд. През втората половина на деня министрите от G7 ще проведат сесия, посветена на Русия, Украина и Белорус, последвана от  обсъждане на ситуацията в Афганистан. Работната програма във вторник ще завърши с обсъждане на сътрудничеството със страните от Индо-Тихоокеанския регион. Дискусията ще се проведе в рамките на работна вечеря, а участие в нея ще вземат и поканените също така представители на Австралия, Индия, Южна Корея и ЮАР, а също и генералният секретар на Асоциациията на държавите от Югоизточна Азия Лим Джок Хой.

Великобритания смята да проведе в традиционния формат и срещата на върха на G7, която е насрочена от 11 до 13 юняи в градчето Карбис бей на Атлантическото крайбрежие на полуостров Корнуол. В нея ще участват лидерите на най-развитите стране в света, а също така шефът на Европейския съвет Шарл Мишел, председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и специално поканените през тази година ръководители на Австралия, Индия и Южна Корея. През февруари покана за участие в срещата на върха е получила и новят генерален директор на Световната търговска организация Нгози Оконджо-Ивеала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във