Банкеръ Daily

Свят

Външните министри на Г-7 ще разговарят днес за Сирия

Лука очаква високите гости

На започващата днес среща на министрите на външните работи на Групата на седемте най-развити индустриализирани страни в Европа и Япония ще се опитат да получат ясно становище от САЩ по редица въпроси, особено свързани със Сирия, предаде Ройтерс.

Срещата ще започне с работен обяд. Дискусиите ще приключат към 17.00 ч. местно време (15.00 ч. по Гринуич), отбелязва АФП.

Двудневната среща в град Лука в италианския регион Тоскана ще се състои на фона на дислоцирането на ударна група на военноморския флот на САЩ близо до Корейския полуостров и съществуващите опасения за ядрените амбиции на Северна Корея. Но гражданската война в Сирия вероятно ще се окаже в центъра на преговорите, отбелязва Ройтерс. Италия се надява в заключителното изявление от срещата да подкрепи опитите на ООН да сложи край на шестгодишния конфликт в страната.

На срещата Италия, Германия, Франция, Великобритания, Канада и Япония ще получат първата си възможност да разпитат новия държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън дали Вашингтон е решен да свали сирийския президент Башар Асад. Американският президент Доналд Тръмп намекна, че може да е настроен по-малко интервенционистки от предшествениците си и по-склонен да пренебрегне нарушения на човешките права, ако това е в интересите на САЩ, припомня Ройтерс.

Предвид това американският удар срещу Сирия миналата седмица в отговор на нападението с химически оръжия срещу мирни граждани обърка много дипломати. Не е сигурно обаче дали Вашингтон иска Асад да напусне поста си, към което се стремят и много европейски страни, или ракетният удар е бил предупреждение.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във