Банкеръ Daily

Свят

Външните министри на Г-7 се срещат за Афганистан другата седмица

Министрите на външните работи на страните от Г-7 възнамеряват да проведат среща идната седмица, чиято основна тема да бъде обстановката в Афганистан. Това съобщи пред японската обществена телевизия външният министър на Япония Тошимицу Мотеги, цитиран от ТАСС.

"Идната седмица Групата на седемте ще има разговори, на които ще обсъди ситуацията в Афганистан на равнище външни министри. На тях трябва да присъстват и представителите на Русия, Китай и други (страни)", отбеляза той и подчерта важността на участието в такава среща на Русия и Китай, "които имат определено влияние върху Афганистан".

По думите на Мотеги консултациите, които ще съберат дипломати от повече от 20 страни, ще бъдат организирани в онлайн формат от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън. Японският външен министър добави, че те може да се състоят още на 8 септември. 

Иранският президент Ебрахим Раиси призова в Афганистан да бъдат проведени избори и чрез тях да се определи бъдещето на страната. Той се надява след изтеглянето на западните войски и поемането на контрола над Афганистан от талибаните мирът в страната да се завърне, предаде Асошиейтед прес.

Пред държавната телевизия Раиси посочи, че афганистанският народ трябва "възможно най-скоро" да гласува, за да определи своето правителство.

"Там трябва да бъде съставено управление, което да е избрано с гласовете и волята на народа. Ислямската република винаги е искала мир и спокойствие в Афганистан, прекратяване на кръвопролитията и братоубийствата и суверенитет на народната воля. Ние подкрепяме правителство, избрано от афганистанския народ", добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във