Банкеръ Daily

Свят

Външните министри на ЕС подкрепят отмяна на лесни визи за руснаци

Външните министри на страните от Европейския съюз ще подкрепят идеята да бъде отменен опростеният ред за издаване на шенгенски визи на руски граждани, пише в. "Файненшъл таймс", цитиран от Би Би Си.

Споразумението за опростено издаване на визи между Русия и ЕС е в сила от 2007 г. Сега обаче жителите на Русия, пътуващи до ЕС, ще трябва да плащат по-високи такси - 70 евро вместо 35, а и заради усложняването на процедурата да представят повече документи, съответно по-дълго да чакат за туристически визи.

Проблемът с визите ще бъде обсъден от външните министри на страните от ЕС на неформално заседание на Съвета по външните работи на общността, насрочено за 31 август в Прага.

Латвия, Литва, Естония, Чехия, Полша и Финландия се обявяват за общоевропейска забрана да се издават шенгенски визи на руски граждани. Редица европейски държави, сред които Франция и Германия, са против толкова сурови мерки. Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел каза вчера, че идеята за пълна забрана едва ли ще бъде подкрепена в Прага.

"Не смятам, че спиране на отношенията с гражданското население на Русия ще е от помощ, и не смятам, че тази идея ще бъде подкрепена единодушно. Трябва да бъдем по-избирателни. Но не подкрепям това да се спре издаването на визи на всички граждани на Русия", каза Борел в интервю за австрийската телевизия О Ер Еф. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във