Банкеръ Daily

Свят

Външните министри на ЕС обсъждат ситуацията в Украйна

Министрите на външните работи на страните от ЕС ще обсъждат развоя на ситуацията в Украйна на днешното си заседание в Брюксел. В дебатите ще се включи държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън чрез видеоконферентна връзка.

Заседанието се провежда на фона на все по-изострящия се тон между НАТО и Русия, на струпването на руски войски на границата с Украйна и след отправения от Руската федерация ултиматум Алиансът да се изтегли от България и Румъния - искане, което Пактът категорично отхвърли. 

По-късно външният министър на Русия Сергей Лавров заплаши, че по-нататъшното игнориране на опасенията на Русия за нейната сигурност ще има сериозни последствия и уточни по време на срещата си с Блинкън в Женева, че те са свързани предимно с развитието на военното присъствие на Съединените щати и НАТО в Украйна и разполагането на сили на Алианса близо до руските граници.  

Някои страни като Съединените щати, Обединеното кралство и Белгия призоваха гражданите си да отложат маловажните пътувания за Украйна, а тези, които са там, да се изтеглят. 

България ще бъде представена на съвета от заместник-министъра на външните работи Ирена Димитрова. 

Също за днес е предвидена среща на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг с министрите на външните работи на Швеция и Финландия, които не са негови членки, но се засилват твърденията, че предвид обстановката може да пожелаят да станат част от Алианса.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц призова за "благоразумие" при евентуални санкции на Запада срещу Русия заради украинската криза. "Благоразумието ни диктува да изберем мерки, които ще имат най-силно отражение върху нарушителите на общоприетите принципи. В същото време трябва да вземем предвид отражението, което такова решение ще има върху нас," каза Олаф Шолц, цитиран от "Зюддойче Цайтунг", предава БНР.

По-рано украинският външен министър Дмитро Кулеба обвини Берлин, че подкопава единството между западните съюзници и насърчава руския президент Владимир Путин да нападне Украйна.

Поводи за недоволството в Киев станаха поредният отказ на германското правителство да достави оръжие за украинците, както и изявления на началника на военноморските сили на Германия. Вицеадмирал Кай-Ахим Шьонбах се оттегли от поста си снощи, след като заяви, че Крим завинаги е загубен за Украйна и че предупрежденията за предстоящо руско нашествие в страната са безмислица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във