Банкеръ Daily

Свят

Външните министри на ЕС обсъждат нови санкции за Русия

Външните министри на страните от Европейския съюз ще обсъдят днес нови санкции срещу Русия за възпирането й от евентуално нахлуване в съседна Украйна, след като Москва струпа войски край границата, предаде ДПА, като се позова на европейски дипломати.

Напрежението силно се изостри в последните седмици поради увеличаващото се руско военно присъствие на границата с Украйна. Според НАТО Русия е изпратила там между 75 000 и 100 000 войници, а това породи опасения от повторение на събитията от 2014 г., когато Русия анексира украинския Кримски полуостров и започна да подпомага проруските сепаратисти в Източна Украйна, отбелязва ДПА.
В петък украинският военноморски флот съобщи в изявление, че Русия е блокирала достъпа до близо 70 процента от Азовско море около Кримския полуостров.

На срещата си през уикенда външните министри от Г-7 постигнаха съгласие, че ако Русия прекоси границата с Украйна, това "ще има огромни политически и икономически последствие".

Външните министри от ЕС ще дискутират днес и влошаващата се икономическа и хуманитарна ситуация в Афганистан след изтеглянето на американските и натовските войски през лятото.
В дневния ред на срещата се очаква да е и въпросът за неотдавнашната враждебност и митнически санкции на Китай срещу Литва след опит на Вилнюс да създаде по-близки връзки с Тайван, каза висш европейски представител.

Същият представител е потвърдил пред ДПА, че ЕС се готви за първи път да санкционира руската частна военна компания "Вагнер груп", обвинявана във връзки с Кремъл, за дейността й в Сирия, Украйна и Либия и за предполагаеми нарушения на правата на човека.

Facebook logo
Бъдете с нас и във