Банкеръ Daily

Свят

Външните министри на Армения и Азербайджан са в Москва за консултации

Министрите на външните работи на Армения и на Азербайджан са пристигнали в Москва за отделни дипломатически консултации с Русия по повод конфликта си за Нагорни Карабах след провала на две поредни примирия, предаде Франс прес.

Говорителката на арменския външен министър Зограб Мнацаканян съобщи, че той ще разговаря с руския си колега Сергей Лавров, за да обсъдят "споразумение за прекратяване на огъня".

Азербайджанският първи дипломат Джейхун Байрамов също ще проведе днес в Москва "консултации с руската страна", уведоми негов говорител.

До момента не е съобщавано за обща среща. При предишната на 9 октомври бе сключено споразумение за хуманитарно примирие, което трябваше да влезе в сила на другия ден, но остана мъртва буква. Седмица по-късно се провали и второ примирие.

Русия, регионална сила, призова неведнъж за спиране на огъня след подновяването на бойните действия в Нагорни Карабах на 27 септември. Според откъслечни сведения в новите сражения са били убити над 800 души, включително 100 цивилни, а всеки от двата лагера твърди, че е ликвидирал хиляди бойци на противника. В понеделник Лавров заяви, че е неприемливо сблъсъците да продължават, и посочи, че Русия, Азербайджан и Армения разработват механизъм за контролиране на примирието, който да бъде задействан скоро.

Външните министри на Армения и на Азербайджан ще се срещнат поотделно в петък и с американския държавен секретар Майк Помпео. Русия, САЩ и Франция са исторически посредници в конфликта за Нагорни Карабах в рамките на Минската група на ОССЕ, припомня АФП.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във