Банкеръ Daily

Свят

Външният министър на Румъния нарекъл Черно море "отчасти и езеро на НАТО"

Богдан Ауреску

Черно море "е отчасти и езеро на НАТО". Такова изявление е направил министърът на външните работи на Румъния Богдан Ауреску по време на онлайн дискусия EPC (European Policy Center) Talks Geopolitics.

"Благодарение на съюзниците от НАТО, Черно море отчасти е и езеро на  НАТО", казал министърът, отговаряйки  на въпроса: "Какво може да направи НАТО, за да попречи на Русия да превърне Черно море в руско озеро?" "Като членове на алианса ние не можем да се откажем от присъствие в региона, добавил той, - и мисля, че е важно да продължим да отстояваме нашите ценности в региона".

Отговаряйки на въпрос за това, чувства ли Румъния заплаха заради руското присъствие в региона, шефът на румънското външно министерство казал: "Ние не чувстваме заплаха, но в същото  време ние сме загрижени, когато виждаме масираното движение на военни части, подобно на демонстрация на сила в региона". "Нужно е да се положат повече усилия за сплотеност на източния фланг на НАТО, отбелязва Ауреску. Ясно е, че Русия разглежда източният фланг като едно цяло. И ние трябва да го разглеждаме така".

Румънският министър посочва също, че транспортните проекти Rail-2-Sea (строителството на железнопътна линия между Гданск и Констанца) и Via Carpatia (строителството на автомагистрала между Северна и Южна Европа през Литва, Полша, Словакия, Унгария, Румъния, България и Гърция) "са необходими не само за икономическото развитие на региона, но и за военната мобилност".

"Ние не мислим, че нивото на военната мобилност е удовлетворително, казва Ауреску. Затова проектите, съединяващи северната и южната част на източния фланг, която съвпада със северната и южната част на региона от Инициативата "Три морета", са особено важни".

 

Инициативата "Три морета"

или Междуморие е неформално обединение на 12 страни (Австрия, България, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Хърватия, Чехия и Естония), разположени в региона между Балтийско, Черно и Адриатическо море.

Facebook logo
Бъдете с нас и във