Банкеръ Daily

Свят

Външният министър и канцлерът на ФРГ с конценсус за „Северен поток – 2“

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок и канцлерът Олаф Шолц постигнаха съгласие по въпроса за въвеждането  в експлоатация на газопровода "Северен поток - 2". Това казва тя в интервю за немския седмичник Die Zeit.

"Макар да не е секрет, че ние подхождаме към този въпрос от различни страни, и федералният канцлер Олаф Шолц, и аз ясно сме дали да се разбере, че в момента за утвърждаването ще се прилага енергийното законодателство на ЕС", отбелязва Бербок, отговаряйки на въпрос за наличието на обща позиция у властите в Германия относно пускането в експлоатация на "Северен поток - 2". Тя добавя, че сертификацията неотдавна е била спряна именно, защото не са били уредени някои юридически въпроси.

"Ние смятаме, че енергията не бива да се използва като оръжие за дестабилизация на Европа", е подчертала Бербок, уточнявайки, че по тази причина Евросъюзът преразгледа своята Газова директива. "Въпросът за енергийната сигурност също така ще играе роля в процеса за по-нататъшната оценка на проекта", коментира тя.

Строителството на газопровода напълно беше завършено на 10 септември тази година. За пускането му в експлоатация е нужно да се получи регистрация  като независим транспортен оператор. Такава регистрацияе нужна, за да съответства проектът на нормите на Газовата директива на Европейския съюз. Сертификацията беше  спряна, тъй като операторът Nord Stream 2 AG е с централен офис в Швейцария. За да продължи сергификацията е  нужно да се регистрира дъщерно дружество в Германия.

Бъдещият лидер на ХДС обвързва "Северен поток - 2" с поведението на Русия

Бъдещият председател на Христиан-демократическия съюз (ХДС) Фридрих Мерц е обвързал пускането в експлоатация на  "Северен поток - 2" в зависимост от по-нататъшните действия на Русия по отношение на Украйна и е заявил, че правителство на Германия би могло да определи условията по въвеждането на газопровода в действие с Полша и балтийските страни.

"Отказът от "Северен поток - 2" може да е вариант, но всички зависи от по-нататъшните действия на Русия", е казал Мерц в интервю за вестник  Frankfurter Allgemeine Zeitung. Но заедно с това Мерц признава, че го безпокои възможното спиране на многомилиардния проект. "От друга страна, ние още няколко години ще се нуждаем от природния газ, който получаваме от Русия, ако искаме да реорганизираме нашия енергиен сектор с акцент върху климатичната неутралност."

Смята се, че Мерц ще бъде избран за председател на ХДС през януари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във