Банкеръ Daily

Свят

Външни министри от ЕС отказаха среща с Блинкън заради кризата с подводниците

Срещата на външните министри на САЩ, Франция, Германия и Великобритания, която трябваше да се състои в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк е била отложена, но не и анулирана, като причината за това е бил спорът относно новия пакт за сътрудничество в Индо-Тихоокеанския район, съобщи германският външен министър Хайко Маас, предаде ДПА. В рамките на този пакт Австралия се отказа от сделка за френски подводници, което ядоса Франция.

Причината за отлагането на срещата беше раздразнението на френската страна, което аз мога да разбера, каза Маас и допълни, че някои неща първо трябва да бъдат поправени, преди страните да могат да седнат на масата за разговори в този формат.

Държавният департамент на САЩ посочи проблеми в графика като причина за промяната на плановете за срещата, а високопоставен представител каза, че графиците са динамични и трябва да се види дали има нужда от провеждането на подобна среща тази седмица. Представителят допълни, че се очаква американският държавен секретар Антъни Блинкън и френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан да имат друга възможност за обмен на мнения по-късно през седмицата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във