Банкеръ Daily

Реки и столици

Вълтава - "кралицата на чешките реки"

При преминаването си през Прага, река Вълтава е пресечена от 18 моста (включително и Карловия мост) в рамките на града.

Най-удобните места, покрай които са възниквали селища, са реките. Те осигуряват защита, вода за напояване, удобен и евтин транспорт и търговски връзки със съседните градове и държави.

Вълтава (на чешки: Vltava; на немски: Moldau) е най-дългата река, която протича изцяло на територията на Чешката република - 430.2 километра. Тя извира от планината Шумава, разположена в Югозападна Чехия, Югоизточна Германия и Северна Австрия. Планината служи като естествена граница между тези страни. Изворът на реката е на 1172 м надморска височина, под връх Черна хора.

След това Вълтава рязко завива на север и протича през Бохемия. По течението на реката са разположени Липто над Вълтава, язовир "Липно", Чешки Крумлов, замъкът Хлубока (от XIII век, в готически стил), Тин над Вълтава, Чешке Будьовице и столицата Прага. Реката се влива като ляв приток в Елба (една от главните водни артерии в Централна Европа) при град Мелник - едно от най-големите пристанища в Чешката република и място за разтоварване на контейнери и прехвърляне. То е та около 30 км северно от Прага. Вълтава е част от речната система Вълтава - Елба - Северно море.

Често Вълтава е определяна за националната река на чешкия народ и "кралицата на чешките реки", на която са посветени песни, картини, приказки...

И за двете имена на реката - чешкото Вълтава и немското Молдау, се смята, че произхождат от старогерманските думи Wilt-ahwa ("дива вода"). В хрониката Фулденски анали от 872 г. (историческа хроника за Източното франкско кралство от IX-X в.), реката е посочена като Fuldaha. В Chronica Boemorum на Козма Пражки (1125 г.) за първи път е наречена с името Wlitawa. Срещат се още и формите Wltawa, Whltawa и Wulta, а средновековният чешки историк Павел Странски изписва името на реката като Hltawa. Старочешката форма Wltawa се налага без прекъсване около 1680 г., а след езиковите промени в чешкия език от 1849 г. тя се превръща във Vltava.

Разликата във височината от извора на Вълтава до устието й е 1016 метра. Най-големият поток при източника е кръстен Черни Поток (известен и като Тепла Вълтава). Самата Вълтава произхожда от сливането на два потока: Тепла Вълтава, който е по-дълъг, и Студена Вълтава, който извира в Бавария. Докато тече през страната Вълтава приема много притоци, най-големите от които са Отава и Бероунка (леви) и Лужнице и Сазава (десни). Частта около Чешки Крумлов (по-точно от Виши брод до Боршов над Вълтава) е популярна дестинация за воден туризъм.

При преминаването си през Прага, реката е пресечена от 18 моста (включително и Карловия мост) в продължение на 31 км в рамките на града. Водата на реката е използвана за пиене до 1912 г., когато водната кула във Винохради престава да изпомпва вода от Вълтава и сменя водоизточника си. Въпреки това, реката остава източник на питейна вода в случай на аварии/ремонтни дейности по подаването на вода от реките Желивка и Каране.

Прага (Praha) е най-големият град на Чехия. Виейки се през столицата, Вълтава дава особено очарование на Прага и неслучайно тя е призната за един от най-красивите градове в света и е сред най-посещаваните от туристи. Известна е с многообразните си архитектурни паметници от различни периоди - барок, рококо, готика, романтизъм, кубизъм и други.

Още от Средновековието Прага се превръща в най-значимия еврейски център на Стария континент извън Пиренейския полуостров. Също така градът на два пъти е столица на Свещената Римска империя. След края на Първата световна война и разпадането на Австро-Унгарската империя възниква Чехословакия. А за нейна столица е избрана Прага. През Втората световна война страната е окупирана и е създаден протекторат Бохемия и Моравия с център Прага. През 1945 г. това е последният град, който слага оръжие пред съюзниците, като тук се окопава най-боеспособната групировка на Вермахта заедно с остатъците от Руската освободителна армия на генерал Андрей Власов.

След войната Чехословакия възстановява своята независимост и Прага отново става столица на страната.

След падането на Берлинската стена през 1989 г. Чехословакия се разпада на Чехия и Словакия (през 1993 г.) и Прага остава само чешка столица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във