Банкеръ Weekly

Свят

Вълнения смущават спокойствието на Орбан

Хиляди унгарци излязоха по улиците на Будапеща, на Мищколц, Сегед и Печ, и дори на площад "Трафалгър" в Лондон, за да протестират срещу корупцията и централизацията на властта на премиера Виктор Орбан. Очевидно примерът е заразителен, защото подобни големи демонстрации имаше и в съседните Чехия и Словакия.

Унгарските вълнения са инспирирани до голяма степен от растящите критики на САЩ срещу унгарското правителство. Вашингтон дори отне визите и забрани на шестима високопоставени унгарски чиновници, включително и на шефа на националната данъчна служба Илдико Вида, да влизат в страната заради подозрения в корупция. Премиерът Орбан обаче отказа да отстрани от длъжност госпожа Вида, защото все още не е получил доказателства от американците, а тя отрича категорично да е престъпила закона. Което насърчи демонстрантите да поискат оставката и на министър-председателя.

Тазседмичните протести последваха по-мощните вълнения на 28 октомври, когато десетки хиляди, предимно млади, образовани и лица от средната класа, изпълниха площада пред парламента, за да поискат отмяна на данъка върху използването на интернет, защото заподозряха, че той е атака срещу свободата на словото. 

Орбан отдавна е под "дулата" на западните партньори заради авторитарния си стил на управление. Той използва първия си четиригодишен мандат, за да овладее контрола върху всички власти, като назначи съратници в независимите институции като Конституционния съд, медиите, Главната прокуратура, държавната одиторска агенция и централната банка. А след като през април спечели и втори мандат с две трети парламентарно мнозинство, се закани да замени либералната демокрация с "нелиберална държава". Растящата му проруска ориентация и канализирането на протестите срещу нея вече повдигат въпроси дали Унгария няма да се превърне във втората Украйна.

Доста политически наблюдатели пък намират подозрителна прилика в начина на организиране на вълненията в Киев, Хонконг, Будапеща, Прага и на други места в Източна Европа.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във