Банкеръ Daily

Свят

Вълната от бежанци заля и Хърватия

Хърватската полиция забрани движението по пътищата, водещи към седем контролно-пропускателни пункта на границата със Сърбия, съобщи Ройтерс. "Мярката е в сила до второ нареждане", каза полицията.

Забраната за движение включва граничния пункт Товарник, при който влязоха повечето мигранти от Сърбия в Хърватия през последните два дни. Според полицията от сряда сутринта в Хърватия са влезли 11 003 мигранти. Мярката е временна и е насочена към ограничаване на притока на бежанци, пристигащи в страната от сръбска територия.

В същото време унгарският министър на външните работи Петер Сиярто обвини вчера Хърватия, че изпраща мигрантите към Унгария и Словения вместо да ги регистрира, предаде Ройтерс.

Хърватският посланик в Будапеща е бил извикан в унгарското външн министерство, за да му бъде предадено оплакване. Според Сиярто Хърватия е доказала, че не е готова да се присъедини към Шенгенското пространство за свободно движение поне още няколко години.

Хърватската система за оказване на помощ на мигрантите рухна за ден, отбеляза той на пресконференция. Сиярто съобщи, че Унгария е обявила кризисна ситуация по границата с Хърватия - мярка, която по-рано въведе и по границата със Сърбия.

Словения спря движението на влакове по главната линия от Хърватия при граничния пункт Добова, след като органите на реда спряха влак с около 150 мигранти, съобщи Ройтерс, като се позова на полицията. "Пътническият трафик е спрян в момента", заяви полицейска говорителка. Преди това органите на реда казаха, че мигрантите ще бъдат върнати в Хърватия "колкото се може по-скоро".

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във