Банкеръ Daily

Свят

Вулкан прогони град в Конго

Вулканът Ниирангонго В ДР Конго изригна вчера за първи път от близо две десетилетия, което предизвика паника сред жителите на близкия град Гома, с население близо 2 милиона души, предаде Асошиейтед прес. По-рано се появиха противоречиви информации, като се съобщаваше, че е изригнал съседният вулкан Нямулагира, което създаде объркване сред населението и местните власти.

Лавата от вулканичното изригване достигна летището на Гома и покри част от магистрала, която свързва града с намиращия се в провинция Киву град Бени, съобщава Ройтерс.

Хиляди жители на Гома, взели със себе си матраци и друга покъщнина, напуснаха града пеша и много от тях се насочиха към границата с Руанда.
Последното изригване на Ниирагонго през 2002 г. отне живота на 250 души и остави без подслон 120 000 души. Това е един от най-активните вулкани в света и се смята за един от най-опасните.

При едно от най-големите изригвания на Нирагонго, през 1977 г., загинаха над 600 души. Поради химическия си състав лавата на Нирагонго е свръхтечна и може да се спуска от склоновете на високия 3470 метра вулкан със скорост до 96 км в час.

Руандийското министерство за управление на извънредни ситуации каза, че повече от 3500 конгоанци са пресекли границата. Руандийските държавни медии съобщиха, че те ще бъдат подслонени в училища и религиозни сгради.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във