Банкеръ Daily

Йенс Столтенберг

"Вълците единаци" се вдъхновяват един от друг

Тези атаки са извършени от "вълци единаци", но в същото време те са свързани, защото нападателите се вдъхновяват един от друг и се споменават един друг в своите манифести. От това става ясно, че трябва да се борим с тероризма по най-различни начини и с най-различни средства. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг във връзка с двете масови убийства в САЩ през уикенда, при които бяха убити 29 и ранени десетки хора в щатовете Тексас и Охайо. Той бе на посещение в новозеландския град Крайстчърч, където през март мъж уби 51 мюсюлмани. 
   
"Държавите трябва да защитават ценностите на свободата, откритостта и толерантността. Виждаме, че мнозина от терористите са едни от нас. Те са родени в страните ни, идват от собствените ни общества. Заради това трябва да обърнем внимание на причините", подчерта Столтенберг, цитиран от Ройтерс. 

Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн смята, че този вид нападения са едно глобално предизвикателство. "Разбира се, ние трябва да правим, каквото можем, за да се справим с актовете на омраза, насилие и расизъм в собствените си страни. Необходимо е обаче и единство в международната общност в борбата с актовете на омраза, насилие и тероризъм", подчерта Ардърн на пресконференция. 

По-рано президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви, че омразата няма място в страната. "Съединените щати имат проблем с психичните заболявания, нападателите наистина са много сериозно психично болни. Проблемът със стрелбите продължава от години и затова трябва да го спрем", посочи Тръмп, цитиран от „Асошиейтед Прес“. 

Най-малко 20 души бяха убити, а още 26 бяха ранени, след като в Ел Пасо, Тексас, стрелец откри огън в търговският център "Уолмарт". Заподозреният е идентифициран от полицията като Патрик Крузиъс, 21-годишен. Преди да предприеме стрелбата, убиецът публикува онлайн манифест,в който подкрепя терористичните атаки в новозеландския град Крайстчърч през март. Според предполагаемия манифест убиецът е искал да защити страната си от чужди "нашественици“. Търговският център, където се случи атаката, се намира в непосредствена близост до американско-мексиканската граница. Значителна част от неговите посетители са мексиканци, които идват в Ел Пасо, за да закупят артикули, които не са налични в тяхната страна.

Междувременно мексиканският външен министър осъди клането в Ел Пасо като акт на тероризъм срещу мексиканските граждани в САЩ. Броят на мексиканските граждани, убити при масовата стрелба в американския град Ел Пасо, се е увеличил до шест, обяви той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във