Банкеръ Daily

Свят

Въглеродните емисии наваксват "пандемичния" спад

Пандемичните ограничения през 2020-а доведоха до най-големия след втората световна война абсолютен спад на замърсяването с въглероден двуокис от използването на енергийните източници. Вдигането на карантините на бизнеса и на домакинствата и подемът на икономическата активност обаче възобнови много бързо отделянето на вредни емисии още в края на миналата година. През декември 2020-а отделеният в атмосферата въглероден двуокис в световен мащаб се е увеличил с 2% спрямо същия месец на 2019-а, показват данните от последното проучване на Международната енергийна комисия. 

Въглеродните емисии от енергийни източници са намалели с около 2 млн. тона или с 5.8% през миналата година в сравнение с 2019-а. Подобен срив "е без прецедент в човешката история и като цяло е еквивалентен на изключването на общото количество отделени вредни газове на Европейския съюз от общия глобален обем", посочват авторите на анализа на комисията. 

И в САЩ и в ЕС емисиите от въглероден двуокис са паднали с 10%, като най-острата редукция е станала през март, април и май. Китай е единственото голямо световно стопанство, в което отделените в атмосферата замърсители са нараснали с 0.8% на годишна база. По-голямата част от увеличението е в края на 2020-а. Въглеродните емисии на азиатския колос през миналия декември са били със 7% повече отколкото през същия месец на 2019-а. 

Най.значителна редукция на използваните за енергийни цели емисии е отчетена в транспортния сектор заради наложените карантини на служителите и забавената или напълно прекратена дейност на бизнеса. Намалялото използване на суров петрол е допринесло за над 50% от общия спад на отделения въглероден двуокис, като половината от тях са дошли от шосейния трафик и други 35% - от приземените самолети. 

Междунаодната енергийна агенция открива и светли места, които са от сферата на възобновяемите енергийни източници. Електричеството, генерирано от слънчева и вятърна енергия, е достигнало рекордните 20% от глобалния енергиен микс за първи път, а продадените електрически превозни средства са достигнали рекордни количества. 

Докато светът се бори да се върне към нормалното си съществуване и същевременно да ореже трайно вредните емисии, експертите са обезпокоени от следпандемичния подем. Скоростта, с която се връща търсенето на енергия след вдигането на наложените заради заразата ограничения, "е показател за риска от значителен ръст на въглеродните емисии през тази година", пише в доклада на енергийната агенция. 

Учените са пресметнали, че емисиите ще трябва да паднат с 10% в рамките на една година преди специалистите да започнат да установяват редукция на концентрацията от вредния газ в атмосферата, която от десетилетия расте ежегодно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във