Банкеръ Daily

Свят

Вучич: Сърбия няма да признае Косово

Сърбия няма да признае Косово. Това обяви сръбският президент Александър Вучич пред пратеници от Европейкия съюз.

Вучич се срещна със специалния пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак и с Йенс Плетнер и Еманюел Бон - съветници по външната политика и политиката на сигурност на германския канцлер Олаф Шолц и на френския президент Еманюел Макрон.

Шолц и Макрон наскоро назначиха своите съветници Плетнер и Бон, за да подкрепят Мирослав Лайчак при преговорите му с Белград и Прищина.

Преди да пристигнат в Белград тримата дипломати бяха в Прищина, където се срещнаха с премиера на Косово Албин Курти. Преди мисията на пратениците говорителят на Европейската комисия Петер Стано обяви, че целта на визитата им е да проучат възможностите за напредък в диалога между Белград и Прищина.

Сръбският президент отбеляза, че винаги е готов за компромиси, но в съответствие със сръбската конституция и с резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН от 1999 г., според която Косово и Метохия са част от територията на Сърбия.

Германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон изпратиха на 4 септември общо писмо до Курти и Вучич, с което ги призоваха да покажат готовност за вземане на трудни решения в решителен момент за сигурността на европейския континент и за стабилността на региона на Западните Балкани.

„Представителите на най-влиятелните страни в Европа смятат, че не е добре да има нови конфликти, след като имаме ситуацията в Украйна. Големите западни сили искат да разрешат съществуващите вече проблеми, защото има война в Европа“, обяви Вучич. Той добави, че западните държави смятат, че потенциално споразумение или решение между Белград и Прищина ще ги улесни в това да дадат ясен отговор на президента на Русия Владимир Путин по въпроса за правния прецедент и признаването на независимостта на Косово.

„Ето така ние се превърнахме в косвена жертва на конфликтите между великите сили и тяхното поведение в миналото“, подчерта Вучич.

Facebook logo
Бъдете с нас и във