Банкеръ Daily

Свят

Вучич: Ще се върна от Москва или полковник, или покойник

Заминавам за Москва за преговори за газа и ще се върна като полковник или като покойник, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич в интервю снощи за белградската телевизия Хепи.

Вучич заминава за Москва на 24 ноември за среща с президента Владимир Путин на 25 ноември и една от основните теми ще е цената на руския газ за Сърбия.

Сърбия обмисля възможността да купува минимум по три милиарда кубични метра руски газ всяка година в продължение на 10 години. Сега съгласно дългосрочния договор купуваме газ по 270 долара за хиляда кубични метра, каза сръбският президент. Неотдавна Вучич съобщи, че като първо предложение Белград е получил формула, при която цената на газа за Сърбия би достигнала 780-790 долара за хиляда кубични метра. Сръбският президент каза, че страната не може да издържи такава цена.

Договорът за внос на газ от Русия изтича в края на годината, каза той и добави, че ще иска спешно увеличение на доставките, защото резервите от газохранилището в Банатски двор се изпразва всеки ден.

Президентът съобщи, че в момента в Сърбия се строят осем до десет автомагистрали и говори за фазите, в които се намира строителството на тези пътища.

Той изтъкна, че по света все повече се строят атомни електроцентрали и Сърбия трябва да следва тази тенденция. По темата Вучич е разговарял с унгарския премиер Виктор Орбан, а по-рано за АЕЦ Белене - с тогавашния премиер Бойко Борисов. Ще трябва да имаме и зелена енергия, но това изисква инвестиции, посочи той.

Скоро трябва да започне строителството на "национален сръбски стадион" и той ще бъде "за приказ и гордост, най-хубавия оттук до Атина и Виена". "Не ме интересува, че ще оспорват решението ми за стадиона, който е и проект за развитие, тази част от града ще процъфти", каза Вучич. Той добави, че 50 пъти е чул въпроса защо се строи стадион, а не се отпускат повече средства за болниците и поиска "да видим и да анализираме кой колко болници е построил".

Facebook logo
Бъдете с нас и във