Банкеръ Daily

Свят

Вучич постави сръбската армия в пълна бойна готовност

Сръбският президент Александър Вучич нареди всички части на сръбската армия да бъдат поставени в степен на пълна бойна готовност поради навлизането на косовските специални части РОСУ в населеното предимно със сърби Северно Косово, предаде Танюг.

По-рано и сръбското министерство на вътрешните работи постави в степен на пълна готовност специалните полицейски части.

Президентът започна интензивна дипломатическа дейност, бе съобщено на Танюг от кабинета на Вучич. Той е поискал от западните политически центрове да обуздаят Прищина и е дал да се разбере, че Сърбия няма да позволи етническо прочистване в Косово.

От съюзниците Русия и Китай се очаква всякакъв вид помощ и подкрепа.

Вучич ще говори с подробности за ситуацията в Косово в сръбския парламент, където днес към 11 часа българско време трябва да продължи специалното заседание, посветено на Косово.

Ако постигнем компромис с албанците, ще свикаме референдум, на който гражданите ще се произнесат, но съм скептичен, че ще го постигнем, заяви вчера Вучич в парламента, на заседанието, посветено на Косово, съобщава вестник "Данас".

Президентът заяви, че референдумът ще бъде със задължителен характер и "ще бъде така, както реши народът".

"В случай, че няма компромис, албанците ще нападнат сърбите в Косово. Макар да е трудно и да знаем, че НАТО е в Косово, няма да допуснем погром на сърбите. Няма да има отново "Буря" и "Мълния", каза Вучич, който изнесе вчера доклад за Косово пред парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във