Банкеръ Daily

Свят

Вучич отхвърли информацията за руска намеса в протестите в Сърбия

Президентът на Сърбия Александър Вучич нарече "недоказани" информациите в някои сръбски медии за "руска следа" в протестите в Белград, предаде ТАСС.

В интервю, дадено снощи за ТВ Пинк, на въпроса има ли Русия отношение към организирането на протестите, Вучич отговори, че "няма нито едно доказателство за това". Същевременно той добави, че "не изпитва щастие" от работата на някои американски, германски и руски медии, като не вижда разлика между тях.

 

По-рано руското външно министерство критикува съобщения в отделни медии за руска следа в безредиците в Белград. "Очевидно авторите се стараят да вървят в руслото на известни конспиративни стереотипи на своите спонсори, на които навсякъде им се привижда "ръката на Москва". Всъщност става дума за долнопробна поръчка, преследваща една цел - да се хвърли сянка върху руско-сръбското партньорство", заяви министерството.

Във вторник миналата седмица Вучич обяви намерението да въведе полицейски час от петък вечерта до понеделник сутринта във връзка с разпространението на коронавируса. Гражданите не подкрепиха решението на президента и излязоха на улиците. Протестите ескалираха и се стигна до сблъсъци с полицията.

Сръбската държавна телевизия съобщи, че в четвъртък в Белград за участие в безредиците са арестувани граждани на Израел и Киргизстан. Близкият до управляващите вестник "Ало" съобщи за участие в протестите на наемници на американската частна военна компания Блекуотър - сръбски граждани, воювали по-рано в източна Украйна на страната на украинските въоръжени сили.

Facebook logo
Бъдете с нас и във