Банкеръ Daily

Свят

Вучич очаква руски газ от българската част на "Турски поток" до две седмици

Външният министър на Русия Сергей Лавров и президентът на Сърбия Александър Вучич на среща в Белград.

Сърбия очаква да получи газ от продължението през България на руския проект "Турски поток" на 29 или 30 декември, съобщи президентът Александър Вучич, цитиран от ТАСС.

Руският министър Сергей Лавров беше на посещение в Белград във вторник. Миналия месец ръководителят на "Сърбиягаз" Душан Баятович съобщи, че сръбската и българската част на "Турски поток" са съединени и работата ще бъде приключена до Нова година.

Засега доставките през България ще са само за нуждите на сръбския пазар, защото още не е построена компресорна станция на границата с Унгария. 

Премиерът Бойко Борисов продължава да нарича тръбопровода "Балкански поток".

"По отношение на този въпрос ние наричаме газопровода "Балкански поток", руснаците го наричат "Турски поток", това е все едно и също. Имаме споразумения с „Газпром“, ще направим всичко необходимо и доколкото следя това, въпреки много натоварения си график, всичко върви добре. Всичко върви много интензивно, ще приключим след няколко дни", каза Вучич. 

„Ще купуваме най-благоприятния газ. Рекет няма да плащам на никого в света и да позволявам унижаване на страната. И на ум не ми идва. Ние ще пуснем газ до края на тази година и Сърбия ще работи, индустрията ще работи и ще бъдем най-добрата страната в Европа по ръст следващата година“, изтъкна Вучич, цитиран от РТС.

На 15 декември 2020 г. бе последният краен срок, в който продължението на "Турски поток" през България, наричан от премиера Бойко Борисов "Балкански поток", трябваше да е завършено. Тя беше уточнена в подписания през септември анекс към договора на "Аркад", който първоначално предвиждаше газовото трасе да е готово през юни, но заради коронавируса беше направена отсрочка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във