Банкеръ Daily

Свят

Вучич обяви нови мерки за справяне с коронавируса в Белград

Сръбският президент Александър Вучич обяви снощи нови мерки за справяне с разпространението на коронавируса в Белград и посочи, че 82,5 процента от случаите на зараза са в сръбската столица, съобщава вестник "Новости".

"Ще затворим нощните клубове от 23 часа до 6 часа сутринта за две седмици, същото се отнася и за заведенията, които нямат места на открито", каза той. Забранява се пребиваването в затворено пространство на повече от 100 души, при задължително носене на маска и спазване на физическа дистанция, а на открито - на над 500 души, каза той за сръбската държавна телевизия. От понеделник започват да се събират глоби за неносене на маски на закрито, които ще бъдат пет или шест хиляди динара /едно евро е равностойно на 118 динара/. 

Първоначално Вучич обяви, че ще бъдат затворени и студентските общежития и студентите трябва да се върнат по домовете си. След това изказване в студентските общежития започнаха протести с искане студентите да останат в общежитията. Част от тях излязоха на протестно шествие по улиците, съобщава вестник "Блиц". След разговор на студентите с Вучич това решение бе отменено.

"Ако тези мерки не бъдат достатъчни през следващите три-четири дни, ще отидем към по-нататъшни мерки. Ако питаха мене, щях да затворя Белград, да въведа седемдневен полицейски час, това е най-бързото решение", каза Вучич и добави, че не изключва варианта за затваряне на столицата, ако новите мерки не дадат резултат.

След протести и обвинения от страна на жителите на Нови Пазар преди дни, в болницата там бяха изпратени лекари и медицински персонал. Вучич призна, че много по-рано е трябвало болницата в града да се преобразува в болница за лечение на Ковид-19 и обяви, че днес там ще бъдат изпратени и 10 нови респиратора.

В Сърбия вчера бе регистриран най-големият брой новозаболели от пика на епидемията през април - 359 позитивни и шестима починали, с които броят на починалите от Ковид-19 в Сърбия достигна 287.

Сръбският президент говори и за проблема с Косово. Той каза, че не вижда решение за Косово, но заяви, че няма вариант Сърбия да признае независимостта му. "Ще се боря да не бъдем ние виновниците за липсата на диалог. Ние разговаряме и преговаряме със Запада, а не с албанците", каза Вучич. "Европейският път може да спре, ако не се стигне до решение на косовския проблем", изтъкна президентът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във