Банкеръ Daily

Свят

Вучич обещава, че сръбският участък на "Турски поток" ще е готов скоро

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че сръбският участък на газопровода "Турски поток" ще бъде завършен скоро. Това той е казал пред  журналисти в събота, отговаряйки на въпрос дали е заплаха за "Турски поток" решението  на правителството да спре разглеждането на предложението за даване на държавни гаранции за отпускането на кредит на компанията "Сърбиягаз".

"Що се отнася до този въпрос, то ние наричаме газопровода "Балкански поток", за руснаците той е  "Турски поток", но всъщност става въпрос за едно и също. Ние имаме споразумение с "Газпром", и ние ще направим всичко, което е необходимо, и тъй като аз следя за спазването на спазването на графика за работа, смятам, че всичко върви по график. Тъй като се работи много интензивно, то ще завършим газопровода до няколко дни", казва Вучич.

Правителство на Сърбия е оттеглило от Народната скупщина (парламента) одобреният от ресорната парламентарна комисия законопроект, предвиждащ държавни гаранции за кредит в 55 млн. евро, необходими за завършването на сръбския участък на газопровода "Турски поток" и строителството на компресорната станция в град Велика-Плана.

Както съобщава кореспондентът на ТАСС, от пресслужбата на сръбския парламента са потвърдили, че правителство на Република Сърбия е оттеглило на 20 ноември законопроекта от по-нататъшни обсъждания.

Още в средата на октомври президентът на  Сърбия Александър Вучич обяви, че строителството на сръбския участък на газопровода "Турски поток" до края на 2020 година.

След завършването на строителството на цялата инфраструктура на продължението на газопровода, който тръгва от Турция - 930 км, ще премине през България, Сърбия и Унгария. Капацитета на газопровода е 31.5 млрд куб. м природен газ  годишно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във