Банкеръ Daily

Свят

Вучич: Готови сме да защитим сърбите в Косово

Ако се стигне до нарушаване на конституционния ред и до нападения срещу сърбите в северно Косово, ще защитим нашия народ, заяви днес пред сръбския парламент президентът на Сърбия Александър Вучич, предаде Танюг.

Той каза, че тази сутрин в 6.29 часа като върховен главнокомандващ е наредил сръбските армейски части да бъдат поставени в пълна бойна готовност.

Вучич каза и че всички специални полицейски части са в готовност и подчерта, че Сърбия не крие нищо от никого.

Осъзнаваме тежките и ужасни последици и Белград ще продължи да работи за запазване на мира и стабилността, изтъкна той.

"Няма да позволим нова /операция/ Буря в която и да е част, където живее нашият народ", заяви Вучич.

Сръбският президент каза още в парламента, че Сърбия е получила съобщение от представители на НАТО, че операцията в Северно Косово е насочена против организираната престъпност и корупцията и че затова те не се намесват, предаде Танюг.

Вучич каза, че е чул същото и от представители на Европейския съюз, които са призовали сърбите да се успокоят и да разберат, че операцията на косовската полиция е в рамките на борбата с корупцията.

"Няма какво повече да кажа и да давам политически оценки. Много пъти съм казвал, че ще пазим мира и стабилността почти на всяка цена, но ни е достатъчно ясно за какво лицемерие става дума тук", заяви Вучич.

Президентът каза, че министърът на отбраната и началникът на Генералния щаб на сръбската армия са се свързали с НАТО и им било казано, че алиансът няма да се намесва в косовската операция. Той добави, че унгарските служители в КейФОР /силите на НАТО в Косово/ са се опитали да успокоят ситуацията, но командирът им ги върнал от обратно и казал, че КейФОР няма да се намесва в неща, които са от полицейско естество.

"НАТО съобщи, че това е борба с корупцията и престъпността и че те подкрепят независимо Косово в тази борба", каза Вучич.

Той заяви, че в Косово продължават опитите сърбите да се представят като престъпници и че всичко това се прави, за да се всее страх сред сръбския народ и да се попречи за защитата на Северно Косово.

Президентът на Косово Хашим Тачи призова сръбската общност в страната да запази спокойствие и да подкрепи борбата против организираната престъпност, съобщава прищинският вестник Лайми.нет.

Тачи се обърна към сърбите по повод на арестите в Северно Косово тази сутрин. Той каза, че на институциите, поддържащи мира и закона, е необходимо най-голямо доверие и подкрепа от цялото общество в безкомпромисната борба против организираната престъпност, контрабандата и корупцията на цялата територия на Косово.

Той заяви още, че днешната полицейска операция е предприета за доброто на всички граждани, без никаква разлика.

Междувременно Русия призова подкрепящите Прищина страни да окажат влияние върху косовските албанци, за да се предотврати нова спирала на конфликта в региона, се казва в коментар на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"В един толкова отговорен момент призоваваме международните покровители на Прищина да вразумят косовско албанските радикали и да предотвратят по-нататъшното разрастване на конфликта с непредсказуеми последици", отбеляза Захарова.

Днешното нахлуване на специалните части на Косово в населените със сърби райони води до изостряне на междуетническия конфликт, каза тя.

"Подобни стъпки водят към разгаряне на междуетническото напрежение, лишават от смисъл многогодишните усилия на международната общност за мирно уреждане след конфликта", подчерта тя.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във