Банкеръ Daily

Свят

Вучич е обсъдил с руския посланик предстоящите преговори с Путин

Вучич очаква много конкретни резултати от срещата си с Путин.

Президентът на Сърбия Александър Вучич е обсъдил с посланика на Русия в Белград Александър Боцан-Харченко предстоящите на 25 ноември в Москва преговори с президента на Русия Владимир Путин. Това съобщиха от пресслужбата на сръбския лидер.

"Обсъдени са и съвместните сръбско-руски проекти и актуалните регионални и глобални въпроси ", се казва още в съобщението.

Събеседниците са отбелязали, че диалогът между Сърбия и Русия става все по-интензивен всяка година. Вучич още веднъж е благодарил на руския лидер за поддръжката по въпроса за Косово и Метохия.

На срещата са обсъждали и резултатите от заседанието на Руско-сръбския междуправителствен комитет по търговия, икономическо и научно-техническо сътрудничество, състояло се на 6 октомври, както и визитата на вицепремиера на Русия Юрий Борисов. "Президентът Вучич е заявил, че реализацията на съвместни инфраструктурни и енергийни проекти върви в срок, като паралелно върви и работата по други конкретни предложения за сътрудничество в много други  области", се казва в съобщението.

По-рано Вучич заявяваше, че на срещата с Путин се планира да се обсъди и цената на природния газ за Сърбия. По неговите думи, като първо предложение Белград е получил формула, при която цената за синьото гориво за сръбската страна би достигнала 780-790  долара за хиляда кубически метра. Сръбският президент е признал, че страната му няма да може да издържи при такава цена.

На 7 октомври на заседанието на Руско-сръбския междуправителствен комитет вицепремиерът на Русия Юрий Борисов е заявил, че се надява на сключването до края на 2021 година на дългосрочен договор за доставка на природен газ от Русия в Сърбия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във