Банкеръ Daily

Свят

Вучич: Докато съм президент на Сърбия, няма да призная Косово

Президентът на Сърбия Александър Вучич няма да признае независимостта на Косово, докато е президент на страната. Сръбският лидер каза това в ефира на националната телевизия РТС.

Можете да ме убиете, но това няма да се случи. Ето, казвам на всички англичани и германци - няма. Свалете ме, но няма да направя това. След петнадесет години може да има някой друг президент, но Вучич няма да признае Косово, заявил сръбският президент, цитиран от вестник "Политика".

Вучич заявил, че неговата компромисна идея е била отхвърлена, а на въпрос какво е мислил точно под "разграничение" казал, че това означава да се установи справедлива граница между сърби и албанци. Вучич заявил, че Белград се е борил с голяма сила да върне онова, което отдавна е било загубено до голяма степен, но след това била видяна "мощта на великите сили".

Президентът напомнил, че неговата идея за установяване на граници между Косово и централна Сърбия се е провалила. Провали се идеята за установяване на граници между сърби и албанци, която бе справедлива и правилна, казал той.

В рамките на манифестацията "Безсмъртен полк" утре, на 9 май, в 110 страни и над 500 градове в целия свят ще маршируват потомци на бивши антифашисти, съобщава в. "Политика". В Сърбия традиционната проява ще се проведе за четвърти път. Утре потомците на борците за свобода ще имат шествие в Белград и още десет градове, докато в Република Сръбска в Босна шествия ще има в Баня Лука, Требине и Източно Сараево.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във