Банкеръ Daily

Свят

Вучич: Цяла Европа свикна с "Велика Албания"

С всекидневното говорене за националното си обединение албанците успяха това да бъде прието за нормално и никой вече не реагира, каза сръбският президент Александър Вучич след разговор снощи в Тирана с Федерика Могерини, върховен представител на ЕС за общата външната политика и сигурността, съобщава вестник "Данас".

"Те говорят невъзможни неща и са привикнали на това цяла Европа", каза Вучич.

Той изрази пред Могерини недоволството си от "чудните неща, които стават между Тирана и Прищина", като разговорите между косовския президент и албанския премиер за национално обединение на албанците.

Президентът на Косово Хашим Тачи разговаря снощи в Тирана с албанския премиер Еди Рама за, както написа във Фейсбук, "националното обединение на албанците и пълното отваряне на границата между Албания и Косово", както и за присъединяване на три общини в южна Сърбия към територията на Косово.

"За нас няма непосредствена опасност от това, те го правят по вътрешни причини, но така създават и нова нормалност, че това не е страшно, а е страшно, че казах, че няма да признаем Косово", подчерта Вучич. Той напомни, че това винаги е била и е е сръбската политика и не го е казвал за първи и единствен път. Вучич добави, че ако той говори за сръбско национално обединение, биха реагирали 15 служби на ЕС и най-малко 15 външни министри.

Що се отнася до приказките за мини Шенген, албанците постоянно се позовават на Европа, но такова правило в Европа не съществува, нито е възможно, защото никой в Европа не може да го подкрепи, каза той.

По думите на Вучич всичко това показва, че от Срещата на високо равнище в София албанците вече не чувстват подкрепа от европейските сили както по-рано, преди всичко заради френските резерви по отношение на разширяването на ЕС, които причиняват нервност у албанците, а на сърбите и на другите създават проблеми.

"За нас това не е лесна позиция и ситуация", подчерта Вучич.

На въпрос на журналист за обсъждането между Рама и Тачи на присъединяването на три общини от южна Сърбия към Косово Вучич иронично отговори с въпроса "Само три? Това не може да стане, но с повтарянето на тези приказки албанците "създават нова реалност", предупреди той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във