Банкеръ Daily

Свят

Вторият кръг от преговори започва следобед, обяви Русия

Снимка от първия кръг на руско-украинските преговори

Вторият кръг от преговорите между Русия и Украйна ще се проведе в Брестка област в Беларус. Началото им е насрочено за 16 ч. (българско време). Това обяви руският президентски съветник Владимир Медински, цитиран от РИА Новости. Основната цел на разговорите е опит да се договори прекратяване на огъня в Украйна.

В понеделник се проведоха първите разговори между украинска и руска делегация.  Международният трибунал в Хага вече започна разследване за евентуални военни престъпления в Украйна, а ООН обяви, че бежанците от Украйна вече са 1 млн.

Не е ясно дали украинската страна ще участва в преговорите, заяви по-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той каза, че има противоречива информация във връзка с преговорите.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви вчера, че за да има преговори, Русия трябва да спре да бомбардира украинските градове.

"Да се надяваме, че преговарящите от украинска страна ще дойдат. Нашите (преговарящи) ще бъдат там и са готови да преговарят", посочи Песков пред журналисти. Той каза още, че Москва трябва да формулира сериозен, обмислен и ясен отговор на санкциите, въвеждани срещу нея от западните страни с цел дестабилизиране на руската икономика. В отговор на въпрос дали проектът "Северен поток 2" е мъртъв, говорителят на Кремъл отбеляза, че инфраструктурата все още е налице и че здравият разум диктува тръбопроводът да заработи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във