Банкеръ Daily

Свят

Втори турски кораб отива да сондира край Кипър, Гърция заплаши с военния си флот

Сондажният кораб "Явуз"

Втори турски сондажен кораб ще извършва проучвания край полуостров Карпас (Североизточен Кипър). Това съобщи днес ръководителят на държавната петролна компания на Турция ТПАО (TPAO) Мелих Хан Билгин, цитиран от Ройтерс.

Билгин, който говори пред журналисти, каза, че се планира корабът "Явуз" да започне да извършва сондажи в началото на юли.

След определянето на локацията за извършване на проучвателните дейности през юли ще започнем със сондажите, добави Билгин, цитиран от ТАСС.

Той изтъкна, че "не го вълнуват действията на другата страна", т.е. на Република Кипър, която също извършва проучвания в шелфа и оспорва правото на турците за тяхната дейност.

Билгин посочи, че работата на "Явуз" е законна и се извършва на базата на издадени лицензи.

Съществуват опасения, че ако Анкара реши да повиши напрежението, може да изпрати "Явуз" между Кипър и гръцкия остров Кастелоризо, като по този начин оспори пряко влиянието, което може да има гръцкият остров при определянето на границите на изключителните икономически зони в региона.

Гърция има военен флот и е изпратила към всички страни посланието, че ще има последствия, ако Турция изпрати сондажния кораб "Явуз" край гръцкия остров Кастелоризо, заяви гръцкият министър на външните работи Йоргос Катрунгалос пред радиопрограмата на "Прото тема", цитиран от телевизия Скай.

"Изпратили сме навсякъде нужните сигнали, че никой не трябва да си помисля да дойде в нашите води. И ви уверявам, че тези послания са чути, защото никой не е толкова луд, че да иска "горещ епизод" в Егейско море", каза Катрунгалос.

Сондажи край Кипър вече извършва турският сондажен кораб "Фатих", което предизвика остра реакция от Кипър и Гърция, а министрите на външните работи на ЕС поискаха от Европейската комисия да предложи мерки срещу Турция.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във