Банкеръ Daily

Свят

Втори тур на президентските избори в Хърватия

Хърватите гласуват на втория тур на президентските избори. Кандидатът на опозиционната Социалдемократическа партия и бивш премиер на страната Зоран Миланович спечели най-много гласове на президентските избори в Хърватия на първия тур. За да заеме поста обаче, ще трябва да спечели на втори тур срещу действащия президент на страната Колинда Грабар-Китарович от дясноконсервативната управляваща Хърватска демократична общност.

Тъй като нито един от кандидатите за президентския пост не получи над 50% от гласовете, то първите двама в подреждането отиват на балотаж.

Хърватия (Hrvatska) е държава в Югоизточна Европа. Граничи със Словения и Унгария на север, със Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора на изток. На югозапад страната има широк излаз на Адриатическо море. Площта ѝ е 56 500  квадратни километра.

Хърватия е член на Европейския съюз от 1 юли 2013 година.

След приемане на новата конституция, Хърватия е парламентарна република.

Държавен глава на Хърватия е президентът, който се избира за пет години. Освен че е върховен главнокомандващ на въоръжените сили, президентът предлага министър-председателя, който се назначава от Хърватския събор.

Хърватският събор е еднокамарен законодателен орган с максимум 160 народни представители, който се избира с общи парламентарни избори с четиригодишен мандат. Хърватският събор провежда заседанията си в периодите от 15 януари до 15 юли и от 15 септември до 15 декември, всяка година. Извън редовните заседания Съборът може да заседава извънредно след искане на Президента на Хърватия или на хърватското правителство. Председателят на Хърватския събор също има право да насрочва извънредни заседания

Начело на хърватското правителство е министър-председателят, който има двама заместници и 14 министри, отговарящи за определени сфери на управление. Правителството, като изпълнителна власт, предлага проектозакони и проектобюджет, изпълнява законите и води външната и вътрешната политика на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във