Банкеръ Daily

Свят

Втори пореден ден рекорден брой новозаразени във Великобритания

Великобритания отчете нов рекорд на заразявания за денонощие с Covid-19 - 88 376. Главният медицински съветник на правителството професор Крис Уити заяви, че вариантът Омикрон може да се разпространява невероятно бързо, но пикът му ще отшуми бързо благодарение на бустерната доза ваксина, предаде БНР.

Новите 88 376 случая потвърждават опасенията на учените за скок на заразяванията през празничния период след регистрираните 78 610 в сряда.

Смъртните случаи за последното денонощие са 146. В същото време бе отчетен и рекорд в сряда на получилите трета доза ваксина – 745 183 души.

Премиерът Борис Джонсън предупреди хората да бъдат внимателни с новия вариант Омикрон. Той обаче се въздържа от налагане на пълен локдаун.

Професор Крис Уити заяви пред парламентарната комисия за здраве и социални грижи, че дори и хората да са много внимателни увеличаването на случаите с Омикрон ще бъде много бързо. Бустер дозата обаче, според него, ще помогне кривата да тръгне надолу.

Главният медицински съветник на Агенцията за здравна сигурност доктор Сюзън Хопкинс заяви пред комисията, че в момента в болници има само 15 души с Омикрон, но професор Крис Уити предположи, че реалната бройка е по-голяма.

Сюзън Хопкинс каза още, че надеждни данни за варианта ще бъдат получени най-рано в седмицата между Коледа и Нова година, тъй като са необходими около 250 души с Омикрон в болница, за да се направи пълно проучване на силата на заболяването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във