Банкеръ Daily

Свят

Втори обвинителен акт за убийството на Кашоги внесе Турция

Джамал Кашоги

Турската прокуратура е изготвила втори обвинителен акт срещу шестима саудитски представители във връзка с убийството през 2018 г. на саудитския журналист Джамал Кашоги в Истанбул, предадоха частната телевизия НТВ и други турски медии.

Медиите не уточняват дали шестимата заподозрени са сред онези, които вече са дадени на съд задочно в Истанбул за убийството, отбелязва Ройтерс.

Държавната Анадолска агенция предаде, че двама от заподозрените са обвинени за престъпления, за които може да получат присъда доживотно лишаване от свобода при строг режим, а на другите четирима са повдигнати обвинения, наказвани с до пет години затвор. 

Саудитски съд този месец осъди осем души на затвор за срок между седем и 20 години за убийството, четири месеца след като семейството на Кашоги прости на убийците му и позволи издадени преди това смъртни присъди да бъдат отменени.

На 2 октомври 2018 г. саудитският журналист Джамал Кашоги, известен с критиките си към политиката на Рияд, изчезна в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Смята се, че журналистът е бил убит и тялото му разчленено от саудитски агенти. Останките му така и не бяха намерени. На 20 октомври същата година саудитските власти признаха, че Кашоги е бил убит в дипломатическата мисия в резултат на конфликт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във